HTML

Rovatok

Az NKS Bamakóba megy

Az NKS csapat blogja a 2010-es félresikerült Bamako-ról; a 2012-es felkészülésről, csapatról, a futamról és mindenről, ami ezzel kapcsolatos.

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.26. 14:46) Naponta jelentkezés 1.
  • HGyorgy: Végre valami újdonság ;-) Mikor tartotok személyes élménybeszámolót? Ha már blog írásra nincs idő... (2010.02.09. 10:09) tudom, tudom...
  • Dave1978: Hát vazzeg sajnálom, hogy így alakult, ez azért ciki, hogy pont Bamakoba nem megy a brigád, egyébk... (2010.01.29. 01:13) Bejelentés
  • Bélaahegyről: Balage, ne aggódj Te is jössz, akkor lesz rendes IT támogatás és lesznek gyakoribb posztok... ;) (2010.01.26. 22:15) Tarfaya
  • Charlito: Sziasztok. Jók a képek. Mindenki a homokról beszél, pedig úgy látom, hogy horgászni is lehetne ar... (2010.01.25. 17:15) helyzet

Bejelentés

2010.01.27. 01:18 pnamenyi

 

A myvirtual team a Budapest-Bamako 2010 névre hallgató, nagy marokkói rohangálás programból a mai napon kivonta magát. Illetve már tegnap. Itt vagyunk Agadirban, szerdán vagy csürtörtökön indulunk haza. Rengeteg kép, video és élmény vár még megosztásra nálunk, ezért kérjük, látogassátok a blogot rendszeresen. Ami ez után következik, az a privát véleményem. Teszem mindezt az egyik szponzor cég vezetőjeként.

Az ok: tulajdonképpen azzal, hogy nem mentünk Bamako-ba (szervezetten) már némiképp értelmét vesztette a dolog. Nem tudtuk eljuttatni az adományunkat, valamint azt a sok apróságot, amit hoztunk magunkkal (írószerek, füzetes, táblakréta, ruhák, stb.). Mi kirándulni szerettünk volna, eljutni olyan helyekre, ahova egyedül lehetetlen, vagy veszélyes. Nem így történt. Egy autóversenyen találtuk magunkat úgy, hogy mi nem voltunk versenyzők, csak egy csapat turista, akik láb alatt vannak. Nem látjuk annak értelmét, hogy a negyvenkettedik kősivatagon menjünk keresztül egy utcai autóval azért, mert a központi szervezésnek erre van ideje/energiája/ötlete.

Sokakkal beszélgettem az elmúlt napokban. Lehet, hogy csak vonzom a hozzám hasonló gondolkodású embereket, de senkitől sem hallottam, sem versenyzőtől, sem a kaland kategória résztvevőitől, hogy ők ezt akarták volna, tetszene nekik, ami itt történik. Azt gondolom, semmilyen körülmények között nem tolerálható az, hogy egy adott nap délutánján a szervezőknek még dimenzionális elképzelésük sincs a következő nap programjáról, vagy a következő esti célpontról, ahova érkezni kellene a mezőnynek.

Nem írok dátumokat, sem neveket, sem csapatszámokat. Pontosan tudjuk, hogy sok csapat a napokban tovább indult Bamako-ba. Lehet, hogy igazuk van - lehet, hogy le kellett volna menni. Persze egy kifejezetten eladásra vett autóval alattunk, repülőjeggyel a zsebünkben biztosan nem lett volna kérdés, hogy megyünk, vagy maradunk. Felesleges kockázatot azonban nem akartunk vállalni. A kockázat itt nem azt jelenti, hogy elakadunk a sivatagban és csak napok múlva jövünk ki, hanem valami teljesen mást. Sajnos a vízumaink az érintett országokba csak két hónapig érvényesek, ezért ezeket már biztosan nem fogjuk tudni felhasználni. Sajnáljuk az elmaradt élményeket, sajnáljuk, hogy amire készültünk, elmaradt. Egy kicsit csalódottak vagyunk.

Az előző években az eseményen részt vettek gyakran panaszkodtak arra, hogy szervezetlen volt az egész. Mi, indulás előtt úgy gondoltuk, hogy most másképp lesz. Egy útikönyvet bocsátották rendelkezésünkre, aminek alapján azt gondolom, el tudtuk volna „foglalni” magunkat. Ebben ötletek, látnivalók, alternatív útvonalak szerepeltek. Ehhez képest volt nap, amikor kaptunk reggel egy koordinátát, hogy ott kell legyünk este. Ennyi. Persze lehet azt mondani, hogy fantáziátlan, magunkat feltalálni nem képes emberek vagyunk, de ezzel talán vitatkoznék.

Van még egy kérdés, amire talán az 1957-es Bogárral érkezett angol úrral történt beszélgetésem világított rá a legjobban: A Budapest-Bamako elvileg ugye arról szólt, hogy sok hóbortos, de talán valahol kedves ember kirándul egyet és közben elviszenk sok adományt olyan helyekre, ahol egy grafit ceruza komoly anyagi és funkcionális értékkel bír. Nem beszélve egy gumipapucsról, vagy egy trikóról, vagy táblakrétáról egy iskolába, vagy egy varrógépről, amivel munkát adhatunk embereknek, akik értéket tudnak teremteni a közösségüknek. Jelentem, ez már nem az. Ez néhány amatőr és néhány magát nagyon komolyan vevő ember terep-rally versenye. A ténnyel semmi gond, de akkor nevezzük nevén a gyereket és akasszuk rá a megfelelő cimkét.

Lehetne még perszer napokat tölteni itt Marokkóban, hiszen ez egy hatalmas ország, feldolgozhatatlan mennyiségű természeti és ember alkotta látnivalóval. Mi mégis hazamegyünk inkább. Nem, nem várjuk meg a 29-i „cél”-ba érkezést itt Agadirban, inkább meglátogatjuk az otthon maradottakat.

 

A térerő ma is velünk volt a Vodafone Magyarországnak köszönhetően.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nksbamako.blog.hu/api/trackback/id/tr471705534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélaahegyről 2010.01.27. 16:46:16

Kemény ügy.
Fejen pörögni egy helyben tényleg nem vicces.
Venice beachre érkeztek?

mnamenyi 2010.01.27. 20:43:36

Sajnálom, viszont az biztos, hogy itthon sokan irigykedtek rátok és ti soha nem felejtitek el ezt az élményt! Mi is küldtünk adományt, remélem az odaér!

Dave1978 2010.01.29. 01:13:18

Hát vazzeg sajnálom, hogy így alakult, ez azért ciki, hogy pont Bamakoba nem megy a brigád, egyébként tök igazad van. Pedig azt szívesen megnéztem volna, ahogy odaadjátok az ajándékot a kis afrikai gyereknek és megsimogatjátok a buksiját:), ezt elég csúnyán elkúrták a szervezők...
süti beállítások módosítása