HTML

Rovatok

Az NKS Bamakóba megy

Az NKS csapat blogja a 2010-es félresikerült Bamako-ról; a 2012-es felkészülésről, csapatról, a futamról és mindenről, ami ezzel kapcsolatos.

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.26. 14:46) Naponta jelentkezés 1.
  • HGyorgy: Végre valami újdonság ;-) Mikor tartotok személyes élménybeszámolót? Ha már blog írásra nincs idő... (2010.02.09. 10:09) tudom, tudom...
  • Dave1978: Hát vazzeg sajnálom, hogy így alakult, ez azért ciki, hogy pont Bamakoba nem megy a brigád, egyébk... (2010.01.29. 01:13) Bejelentés
  • Bélaahegyről: Balage, ne aggódj Te is jössz, akkor lesz rendes IT támogatás és lesznek gyakoribb posztok... ;) (2010.01.26. 22:15) Tarfaya
  • Charlito: Sziasztok. Jók a képek. Mindenki a homokról beszél, pedig úgy látom, hogy horgászni is lehetne ar... (2010.01.25. 17:15) helyzet

Összefoglaló és képek az ötödik napról

2010.01.22. 21:19 pnamenyi

Előző este megtudtuk, hogy a már említett kempingben leszünk még egy napot, az ötödik napra a szervezők egy körutat terveztek, végig terepen. Több sem kellett nekünk, mentünk mi is. Borzasztóan élveztük, hiszen ez volt az első nap, amikor végre kiértünk a terepre igazán.

Úgy kezdődött a nap, hogy szépen, komótosan megreggeliztünk, kávéztunk, majd dél után kicsivel elindultunk. Kősivataggal kezdődött a dolog, a megadott navigációs pontokon tulajdonképpen légvonalban haladtunk végig. Itt már egy fényképezkedés kapcsán észrevettük, hogy a csomagtartónk nem áll a helyzet magaslatán, benyomta  a tetőt a két első kereszttartó lába, de tudtuk rögzíteni. Akkor még azt hittük, hogy véglegesen…

Aztán jöttek az egymásba fonódó dűnék és a gyönyörű homok. Az autó teljesen jól bírta, annak ellenére, hogy még normálisan keményre fújt gumikkal mentünk. Egészen annyira, hogy kihúztunk néhány arabot, meg a homokdűnébe ragadt Land Cruiserüket. A Murczin Zsolt nevű szélhámos és brigádjának munkája itt gondolkodtatott el először bennünket, mert ugyanis leszakadt az egyik hátsó vonószem, amit a kocsinkra gyártottak (van munkalapunk, pecséttel, de erről részletesebben a hatodik napot bemutató bejegyzésben szólok majd). Arabok tehát kint a homokból, nagyon hálásak voltak. Egy pár kilométerrel odébb, a szálláshelyüktől rohant ki egy ember és teára vendégelt minket, amiért kihúztuk a többieket a homokból. Mivel tudjuk, hogy illetlenség ezt visszautasítani, de még nagy út volt előttünk, kiegyeztünk abban, hogy este visszajövünk. Tényleg vissza akartunk menni, meg is jelöltük a pontot, de későbbi történések miatt sajnos hiába vártak…

Mentünk végig a pontokon, szépen, ahogy illik, mindegyiket 10-20 méterre érintettük, de az egyik, nagyjából a tábortól légvonalban 9, „úton”, azaz a nyomokon haladva mintegy 30 kilométerre lévő pontnál egyszerűen 200 méternél jobban nem tudtuk megközelíteni a pontot. És itt következett a hiba. Úgy néztük, hogy néhány, nem veszélyesnek tűnő dűne mögött lehet még egy út és talán ott lesz a pont. Át akartunk kelni. Addig nem is volt gond, amíg az egyik tetőről lefelé jövet egy meglehetősen alattomos, lejtős részre nem értünk és nem ült föl az autó alja, jobbra dőlve, a borulás határán. Ásó, lapát, homokvas elő, ásás, próbálgatás, semmi. Némi tanakodás után előkaptuk a kipufogógázos emelőnket, amennyire lehetett kiemeltük a jobb hátát (ezzel alakítottunk egy kicsit az általunk csak diszkóvasnak nevezett, gyári lökhárítón), homokvas alá, próba, semmi. Hangokat hallotunk a távolból, az egyik lengyel csapat volt az, akik megpróbáltak minket kihúzni, de annyira idétlenül feküdt föl a háta és dőlt, hogy nem sikerült. Mondták, hogy egy másik lengyel csapat kocsiján a váltó meghalt, ezért ők visszaindultak azokat segíteni.

Tettünk még egy-két kísérletet de semmi. Addigra viszont koromsötét lett. Mivel a szervezők azt kérték, hogy valaki kint ragad, szóljon, hát előkaptuk a számot és telefonálni akartunk. Nem volt térerő. Az a döntés született, hogy megírom az sms-t nekik, beteszem a zsebembe a telefont, aztán ha véletlenül lesz, akkor majd elmegy. Előkaptuk a kávéfőző szettet és a szobavécénket és arra készültünk, hogy kint éjszakázunk. Volt mindenünk, akár napokra is. Én éppen a HVG-t olvastam a vécén, amikor meghallottam, hogy a telefonon, hogy elment az sms. Bár írtuk nekik, hogy van mindenünk, elvagyunk, nagyon rendesek voltak, mert két másik csapat segítségével kijöttek értünk egy-két órán belül. Köszönjük nekik. Kihúztak, indultunk befelé a táborba, de az volt a döntés, hogy az „úton” megyünk, egy falun keresztül.

Itt sikerült hajszál híján pépre törnöm az autót, amikor az utat kerestük és egy mellékutcából hajtottunk ki a főútra, ahonnan érkezett egy szálloda sofőrje a szálloda Land Cruiserével, úgy körülbelül százzal. Mindannyian a kocsiban meg voltunk győződve róla, hogy „meglesz”, de valami csodával határos módon érintetlen maradt mindkét kocsi. Egyértelműen én voltam a hülye, örülök, hogy megúsztuk.

Visszaértünk a táborba, egyben, ettünk egy-egy jó konzervet, aztán aludtunk egy nagyot. Megvolt az első kalandos nap. A majdnem karambolos részt azért kihagytuk volna.

Azért írom a beszámolókat utólag, mert sem az említett kempingben, sem a sivatagban nem volt térerő, anélkül meg elég nehezen csatlakozunk. Most, hogy van, a Vodafone Magyarország támogatásával megint tudunk megosztani Veletek ezt-azt.

Az itteni szolgáltató hálózatán továbbra is csak GPRS kapcsolatunk van(átlag 3-5 kbps), ezért kisebbek a képek.

Galéria itt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nksbamako.blog.hu/api/trackback/id/tr121693788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélaahegyről 2010.01.22. 21:53:28

Kezdődik...!
Kamerát a turbánra h legyen dokumentálva az áskálás is.

terjananyád 2010.01.24. 20:37:42

Figyelek ám minden nap és szurkolok!!! Vigyázzatok magatokra - a kulcsszó mindig "Insallah"! :-)
süti beállítások módosítása